Διαδικτυακά συνεχίζει τις συναντήσεις της «Η Λέσχη Ανάγνωσης» του Δήμου μας

295

Οι συναντήσεις της πετυχημένης Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου μας, για την περίοδο 2020-21 θα γίνονται ΜΟΝΟ διαδικτυακά, για λόγους ασφάλειας και τήρησης των μέτρων για τη δημόσια υγεία. Το πρόγραμμα των συναντήσεων/συζητήσεων περιλαμβάνει Έλληνες συγγραφείς και συγγραφείς που έλαβαν βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Για τις συναντήσεις και συζητήσεις των βιβλίων θα χρησιμοποιηθεί η εύχρηστη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Microsoft Teams.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου μας, μπορούν να στείλουν το email τους στη διεύθυνση giota.mikou@gmail.com και να συμπεριληφθούν στη φετινή ομάδα!

Μια από τις πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις περιλαμβάνουν
την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη, “Στη σκιά του Καποδίστρια”.

📍 Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου με παρουσία του ίδιου του συγγραφέα και θα μεταδοθεί με livestreaming μέσα από το επίσημο κανάλι του Δήμου μας στο YouTube, στις 20:00.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνίγει. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.

Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου. Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα.

Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, “Όταν βρέχει και φορά παπούτσια κόλετζ”, κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 1984 το δεύτερο βιβλίο του, “Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη”, το 1990 το τρίτο βιβλίο του “Ο τρόμος του κενού”, και το 1993 το τέταρτο βιβλίο του, “Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων”. To 1998 κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο του, με τον τίτλο “Δεν ήξερες… δεν ρώταγες!”. Το μυθιστόρημα αυτό υπήρξε το πρώτο μιας τριλογίας που συνεχίστηκε με το “Μπέιμπι Σίτινγκ”. Ακολούθησαν τα βιβλία “Το περσικό φιλί” (2004), “Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι” (Ελληνικά Γράμματα, 2006) “Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει” (2008) και “Ου μπλέξεις (2011)”. Συνέχισε με το “Παντρεμένες” (2013), Έξοδος”, (2016), και “Η σκιά του Κυβερνήτη” (2019). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο.

Το πρόγραμμα των επομένων μηνών:

🔹 Νοέμβριος: Γιώργος Περαντωνάκης (Πυθαγόρας)
🔸 Δεκέμβριος: Αντώνης Σαμαράκης (Το λάθος)
🔹 Ιανουάριος: Μαρία Σκιαδαρέση (Το χάλκινο γένος)
🔸 Φεβρουάριος: Τόνι Μόρισον (Τζαζ, Αγαπημένη)
🔹 Μάρτιος: Θωμάς Κοροβίνης (Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου)
🔸 Απρίλιος: Καζούο Ισιγκούρο (Μη με αφήνεις)
🔹 Μάιος Γιάννης: Καλπούζος (Εράν)
🔸 Ιούνιος: Μπομπ Ντίλαν